Foodsharing pojawił się w Polsce w 2016 roku na wzór niemieckich „fairteiler” jako odpowiedź na rosnący problem marnowania żywności. W ramach inicjatywy społecznej mieszkańcy Wrocławia angażują się w akcję, oddając nadwyżkę jedzenia do jadłodzielni lub zostawiając ją w ogólnodostępnych lodówkach rozmieszczonych po całym mieście.
Takie miejsca są również uzupełniane z inicjatywy właścicieli sklepów czy piekarni. Dzięki temu niesprzedana żywność się nie marnuje. O lodówkach społecznych w szczególności warto pamiętać po dużych wydarzeniach okolicznościowych, jak wesela, chrzciny, a nawet święta, kiedy zostanie przygotowany nadmiar pożywienia.
Co można zostawić w lodówce społecznej?
W jadłodzielniach powinno się zostawiać żywność, która przede wszystkim nadaje się do spożycia i jest szczelnie zapakowana. Do lodówki nie można wkładać surowego mięsa oraz produktów zawierających jaja, w tym budyniów, majonezów czy jedzenia w otwartych puszkach i słoikach. Produkty domowe powinny być oznaczone datą przygotowania oraz opisem. Warto też zaznaczyć, czy potrawa jest mięsna, wegetariańska lub wegańska.
Lodówki społeczne we Wrocławiu [MAPA]
Nadwyżkę jedzenia należy zostawić w punkcie jak najszybciej, gdy mamy pewność, że potrawy są świeże i nadają się do spożycia. Warto pamiętać o tym, że z produktów znajdujących się w tego typu jadłodzielniach mogą skorzystać wszyscy mieszkańcy. To inicjatywa, która przeznaczona jest dla każdego, nie tylko dla osób biednych czy bezdomnych.
Sprawdź na mapie Foodsharing Wrocław, gdzie możesz znaleźć lodówki społeczne we Wrocławiu: