Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Wrocławska Feta. Nie tylko degustacje
Podczas Fety można degustować, kupować, uczyć na warsztatach i pokazach oraz bawić przy muzyce na wieczornych koncertach.
Miłośnicy piwa będą zadowoleni – do wyboru kilkanaście stanowisk i różnych gatunków piw o fantazyjnych nazwach, np. No Mercy Cyberatak, Ahoj. Ceny wahają się przeważnie od ok 10-13 zł za 0.33 ml do 13-16 za pół litra złotego trunku.
Na miejscu można wypożyczyć lub kupić kubek na piwo. Kubki są wielokrotnego użytku i coraz bardziej popularne na takich imprezach.
Nie tylko piwosze mają w czym wybierać. Są wina, sery, chałwy, baklawa, oliwki czy mięsa.
Uwaga! konkurs
Galeria zdjęć
Na festiwalu wystąpią eksperci, szefowie kuchni i sommelierzy wrocławskich restauracji.
Pod czujmy okiem Giena Mientkiewicza oraz Wojtka z Serów Łomnickich powstanie wyjątkowy na skalę kraju „wrocławski ser podpuszczkowy feta”. Powstawać będzie na oczach gości, a Wrocław zyska swój serorganizatorzy wydarzenia
Ale to nie koniec atrakcji. Mariusz Kapczyński przeprowadzi gości winnym szlakiem i opowie o dolnośląskim winie, a Piotr Piekarz szef kuchni oraz Krystian Sakas, sommelier wrocławskiej restauracji Greco, opowiedzą o winach, oliwkach i serach z najpopularniejszych rejonów i wysp greckich.
– W duchu światowych kulinarnych trendów czajman Piotr z wrocławskiej Czajowni połączy na scenie wysokiej jakości herbaty liściaste z wybranymi serami dojrzewającymi, a kulinarne doznania okraszą muzycznie Good Vibe Dj Set – Free Your Soul oraz First Man On Venus – informują organizatorzy Wrocławskiej Fety.
Festiwal odbędzie się 5-7 sierpnia na wrocławskim Rynku
- Piątek, 5 sierpnia, godz. 15.00-22.00
- Sobotę, 6 sierpnia, godz. 11.00-22.00
- Niedziela, 7 sierpnia, godz. 11.00-20.00
Wstęp wolny.
Oto dokładny program festiwalu. Zobacz, dzień po dniu, godzina po godzinie
05.08.2022, piątek
15.00-1515 Oficjalne otwarcie festiwalu. Prowadzący Robert Zieliński15.30-16.30 Robimy wrocławską fetę! Część I – nastawienie sera
Pod czujnym okiem Giena Mientkiewicza oraz Wojtka z Serów Łomnickich powstanie wyjątkowy na skalę kraju „wrocławski ser podpuszczkowy typu feta”. Powstawać będzie na oczach gości! Wrocław zyska swój ser, a ten, produkowany przez dolnośląskiego serowara już po festiwalu, będzie miał okazję trafiać przez cały rok do wrocławskich oraz dolnośląskich restauracji i sklepów.16.30-17.30 Inspirowane wrocławskimi browarami. Live cooking
Wrocław zawsze stał dobrym piwem. Są przebojowe, są kreatywne. Czas aby weszły na stół inną drogą niż tylko w szklance. To będzie gotowanie odjazdowe, szybkie, odnoszące się do piw ale i charakteru browarów. Prowadzący Gieno Mientkiewicz.17.45-18.30 Grecja – smaki letnich podróży.
Piotr Piekarz szef kuchni oraz Krystian Sakas sommelier wrocławskiej restauracji Greco opowiedzą o winach, oliwkach i serach z najpopularniejszych rejonów i wysp greckich. Zabiorą gości w kulinarną podróż po meze czyli greckich przekąskach.19.00 – 22.00 muzyka Good Vibe Dj Set - Free Your Soul
06.08.2022, sobota
12.00-13.00 Piwnica Świdnicka – gotowanie na żywo13.00-14.00 Wrocław stolicą szlachetnych serów – spacer po dolnośląskich serowarniach
Dolnośląskie słynie ze szlachetnych serów. Wyjątkowo dopracowane, wyjątkowo lubiane. To tu mieszkają i robią swoje sery niezwykle zdolni serowarzy. Prowadzący Gieno Mientkiewicz (opowieści o serowarach połączone z degustacją).14.00-15.00 Dolnośląskie wino. Co o nim wiesz? O dolnośląskich winnicach w pigułce – opowiada Mariusz Kapczyński.15.00-16.00 Gdy polskie sery spotykają się z dolnośląskim winem
Pełna zwrotów akcji, nieoczywistych pytań konwersacja. Na scenie bez litości wzajemnie przepytują się Gieno Mientkiewicz (sery) i Mariusz Kapczyński (wino).16.00-17.00 Paring sera i herbaty
Światowe trendy kulinarne wyraźnie wskazują na szukanie coraz ciekawszych połączeń smakowych, a parowanie wysokiej jakości herbat liściastych z najlepszymi serami dojrzewającymi daje niespodziewanie satysfakcjonujace efekty. Zapraszamy na degustację cypryjskich serów od Yusufa (Hellimpol) w połączeniu z herbatami od Czajowni –marki herbat i herbaciarni.18.30-19.30 Panel dyskusyjny – Piwo20.00-21.00 Koncert zespołu First Man On Venus
07.08.2022, niedziela
12.00-13.00 Wino, ser i co jeszcze, czyli co wrocławianie podają do wina
Przygotowanie Wrocławskich Klusek – dania idealnego do wina. A jak bardzo wrocławianie lubują się w kluskach widać nawet w architekturze miasta i dawnych legendach. Jedna z nich mówi o zegarze kluskowym, który pomagał wrocławskim gospodyniom w przygotowaniu na czas idealnego obiadu. Do dziś na Ostrowie Tumskim znajduje się również tzw. Brama Kluskowa. Prowadzący Gieno Mientkiewicz.13.00-14.00 Zapytaj winiarza czyli pogadajmy o dolnośląskim winie
Interaktywne spotkanie z winiarzami na scenie i degustacja ich win.14.00-15.00 Sorbet – pokaz przygotowania lodów serowych15.00-16.00 Enoturystyka na Dolnym Śląsku - gdzie pojechać, co zobaczyć – wizyty u winiarzy
Jak połączyć wakacyjne wojaże z wizytami w winnicach. Prowadzący Mariusz Kapczyński.16.30-17.30 Robimy wrocławską fetę!
Część II – prace końcowe nad produkcją sera połączone z poczęstunkiem widowni.
18.00-19.30 Koncert wrocławskiego zespołu EASY DOSE20.00 Zakończenie festiwalu