Made For Restaurant to konferencja, odbywająca się cykliczne w największych polskich miastach. Biorą w niej udział przedstawiciele szeroko pojętej branży gastronomicznej – zarówno właściciele restauracji, szefowie kuchni, jak i dostawcy produktów i usług dla lokali gastronomicznych. Według organizatorów jest ono jak podróż dookoła kulinarnego świata, która pozwala przyjrzeć się, jak na rodzime restauracje wpływają światowe trendy.
Tematem dzisiejszego spotkania jest Fast Growing, czyli szybki rozwój - szczególnie istotny dla restauracji. Z kolei temat wrocławskiej edycji to Cross the Borders mówi — Agnieszka Małkiewicz, organizatorka konferencji Made For Restaurant.
Warto wiosną skosztować smaków Wrocławia
Jak twierdzi Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia, wiosna to dobra pora, aby przyjechać do stolicy Dolnego Śląska i pokosztować jej smaków.
Cieszę się, że to właśnie nasze miasto zostało wybrane na miejsce największej branżowej konferencji. Jest ono nie tylko miastem spotkań, wielu kultur i tradycji. To także relatywnie młode miasto, jeśli weźmiemy pod uwagę zakończenie drugiej wojny światowej. Właśnie obchodzimy 80 lat powojennego polskiego Wrocławia. To wtedy przyjechało tu wiele Polek i Polaków z różnych stron Rzeczpospolitej. Ci ludzie przywieźli ze sobą bardzo różne dziedzictwo, doświadczenia, nawyki, przyzwyczajenia i wiedzę. Taka też jest tutejsza gastronomia. Bardzo różna, poszukująca, ucząca się i potrzebująca różnych motywacji.Jacek Sutryk
Wspaniała nowina - Wrocław i Michelin
Podczas swojego wystąpienia w trakcie Made for Restaurant prezydent Wrocławia ogłosił dobrą nowinę.
Wrocław znalazł się w najnowszym Przewodniku Michelin. Czekaliśmy na to. To moment wielkiej radości, ale też podsumowania pewnych wspólnych działań naszego środowiska gastronomicznego. Dla nas wszystkich jest to dalsza motywacja i przekonanie, że warto się starać. Już niedługo przekonamy się, kto się znajdzie w tym przewodniku.Jacek Sutryk
Podczas wydarzenia odbyły się warsztaty, prezentacje i prelekcje, podczas których rozmawiano m.in. o wpływie polityki światowej na biznes gastronomiczny, nowych sposobach serwowania napojów oraz funkcjonowaniu najmodniejszych restauracji Europy. Na scenie pojawili się również restauratorzy nominowani w kategorii „Kuchnia etniczna” w rankingu Forbes&Made For Restaurant.
Otwarcie na nowe doznania
W Made For Restaurant wzięło też udział wielu dostawców m.in. posiadających ofertę dla gastronomii.
Jesteśmy importerem i dystrybutorem win. Chcemy tu porozmawiać o tym, jak dobrze skomponować kartę win, żeby się wyróżnić na rynku i jak pracować z winami, które mogą być trochę trudne. Tematem konferencji jest Cross The Borders, dlatego chcemy pokazać, jak można wychodzić poza granice i oczekiwania klienta, prezentując nową odsłonę win naturalnych, ale też klasycznych. Do tego rozmawiamy o tym, jak rozwija się polska gastronomia i cały sektor HoReCa. Zwracamy też uwagę na to, czym warto się zainspirować, zobaczyć, jak coś robią inni, aby otworzyć się na nowe doznania i doświadczenia.Daria Wiśniewska z Vininova
Zajmujemy się dostawą jedzenia do gastronomii. Prezentujemy tu nasz serwis i produkty m.in. sery włoskie, zimne przystawki, słodkie przekąski. Liczymy, że pozyskamy tu nowych kontrahentów i zaprezentujemy się potencjalnym klientom.Dominik Długosz z Chefs Culinar
After Party nad Odrą
Uczestnicy wzięli także udział w kulinarnym show Cross The Borders, podczas którego szefowie kuchni wyczarowywali niecodzienne dania. Można było tu podziwiać wyjątkowe instalacje, multimedia, rzeźby i koncepty, które wykraczają poza standardowe myślenie o gastronomii.
Całość uzupełniły prezentacje i degustacje lokalnych produktów, które przywieźli regionalni dostawcy. Z kolei wieczorem odbywa się After Party w restauracji Przystań & Marina.
— Cieszymy się niezmiernie, że będziemy mogli gościć uczestników konferencji w naszej restauracji, która znajduje się w przepięknym miejscu, w samym sercu Wrocławia, nad Odrą. Nasz szef kuchni wraz zespołem już przygotowuje wyjątkowe dania, żeby zaskoczyć gości — zapowiadają Agnieszka i Marcin Chmielewscy, właściciele restauracji Przystań & Marina Wrocław.
Szansa na poznanie najlepszych szefów kuchni
Jak twierdzi Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miasta Wrocławia, jest to bardzo ważne wydarzenie dla wrocławskiej gastronomii.
To największa konferencja gastronomiczna w Polsce. Zarejestrowało się na nią prawie 700 osób, w tym około 200 restauratorów z Wrocławia. Jej celem jest przekazanie im najfajniejszej wiedzy w sposób bardzo atrakcyjny. Mamy tu ekspertów z całej polski, którzy pokażą, jak gastronomia może się rozwijać oraz jakie są najnowsze trendy w tej dziedzinie. Można tu również poznać najlepszych szefów kuchni oraz lokalnych producentów z naszego miasta.Małgorzata Golak
Organizatorem wydarzenia jest Made For Restaurant, a jego gospodarzami Miasto Wrocław oraz Wrocławska Organizacja Turystyczna.