wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: brak pomiaru

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna

PILNE Na wrocławskim lotnisku mogą wystąpić opóźnienia lotów

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Przydatne Informacje
  4. Moda, uroda, zakupy, hobby
  5. Jeśli nie jabłko, to co?

Nasz narodowy owoc – jabłko – przez długie lata nie miał na polskim owocowym rynku prawie żadnych konkurentów. Swojskie papierówki i malinówki biły na głowę egzotycznych przybyszów z krainy cytrusów – których jedliśmy jak na lekarstwo i najczęściej od święta. Dzisiaj sytuacja jakby trochę się odwróciła – jabłka wybieramy w marketach i na straganach często w myśl powiedzenia: „z braku laku” albo dlatego, że jedynie na taką ekstrawagancję pozwala nam w tej chwili portfel, a sięgamy po takie frykasy, jak granaty i awokado. I bardzo dobrze robimy! Granat eksploduje bowiem szczególnymi właściwościami leczniczymi i zdrowotnymi, a do tego niezwykłym smakiem! Awokado zaś to owoc… alfabetu –  tyle w nim niezbędnych nam witamin, od A poczynając. Smakuje specyficznie, ale cała sztuka w tym, aby dobrze skomponować go z potrawą i doprawić.

Granat – leczy i upiększaJego ojczyzną są rejony Morza Śródziemnego i Azja Zachodnia a wyrasta na drzewach zwanych granatowcami. Najlepsze są te owoce, które mają lśniąca i gładką czerwoną skórkę. Wewnątrz znajduje się galaretowaty miąższ, skrywający mnóstwo soczystych, smakowitych ziaren, które po rozgryzieniu charakterystycznie „wybuchają” w ustach. Można się do nich dostać bez żadnego problemu  – wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Można je też wycisnąć – delikatnie zgniatając owoc palcami i od razu zjadać razem z miąższem. 

Właściwości lecznicze granatu zostały dokładnie zbadane i potwierdzone. Wykryto w nim polifenole przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz fitohormony, witaminy C, A i E, P i PP oraz z grupy B, beta-karoten, a także takie związki mineralne, jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Co to oznacza? Ano to, że wprowadzając ten owoc do swojego jadłospisu, chronimy serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawiamy sobie samopoczucie, odmładzamy, dodajemy sił witalnych, łagodzimy stany zapalne – szczególnie dotkliwe w artretyzmie. Dowiedziono również ochronne działanie tego, co granat „nosi” w sobie, na płód i powstrzymanie rozwoju zmian nowotworowych, płuc, jelit, skóry, piersi, a także choroby Alzheimera.

Systematyczne picie soku z tego owocu albo używanie syropu, czyli grenadyny, jest zalecane przy astmie, problemach z trawieniem oraz infekcjach górnych dróg oddechowych, a nadto jest on doskonałym napojem orzeźwiającym. Coraz więcej kobiet, które chcą uniknąć skutków ubocznych terapii hormonalnej, sięga po ten sok. Również mężczyznom wychodzi on na zdrowie – obecny w ich diecie przeciwdziała w pewnym stopniu impotencji. Obu płciom przyda się nadto na stres w pracy – ma bowiem zbawienny wpływ na psychikę.

Granatowi zawdzięczamy także piękny wygląd naszej skóry i ciała. To, co ma w sobie, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, regeneruje i przyspiesza gojenie podrażnień. Ma duży wpływ na wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry oraz na jej nawilżenie. Działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory; wspomagając gojenie trądzikowych stanów zapalnych; poprawia ukrwienie i koloryt skóry.

Awokado – zielone centrum zdrowiaPochodzi z Ameryki Południowej i rośnie na drzewie zwanym smaczliwką. Ma wielkość średniej gruszki, ale jego zewnętrzna zielona skórka jest niejadalna. Wszystko, co najlepsze w sensie odżywczym, kryje się w tłustym, miękkim miąższu, z którego trzeba wyłuskać pokaźnych rozmiarów pestkę. Wiele osób pilnujących diety nie chce go jeść, ponieważ jeden owoc to aż 322 kcal, ale – paradoksalnie – właśnie awokado przyczynia się do szybkiego spalania tłuszczu w naszym organizmie.

Nazywane owocem alfabetu, zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, D, E, K i z grupy B6. Ponadto szereg innych składników, potrzebnych do prawidłowego rozwoju – ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i pantotenowy, karoteny i białko. Jeden kawałek kryje w sobie aż 975 g potasu!Nie ma cukru, a więc jest doskonałe dla cukrzyków. Z jego dobrodziejstw powinni skorzystać cierpiący na anemię, nadciśnienie czy choroby przewodu pokarmowego. Świetnie wpływa na wzrok – jest bowiem bogate w luteinę oraz zeaksantynę – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu. Przeciwdziała zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej.Awokado pomaga też w utrzymaniu stawów w odpowiednim stanie, pozwalając uniknąć wielu zwyrodnień i problemów związanych z ruchem. Chroni organizm przed nowotworami, zmniejsza oznaki starzenia.Kwas foliowy w tym owocu to broń przed chorobami serca oraz cenne wsparcie dla kobiet w ciąży. Witamina E także odpowiada za zdrowe serce, ale i pomaga spalać nadmiar tłuszczu, a wespół z witaminą C oraz manganem pozwala organizmowi prawidłowo się rozwijać.

Niektórzy uważają awokado za mdły owoc, ale dobrze doprawione naprawdę świetnie smakuje, np. po skropieniu cytryną albo połączone z rozdrobnionym czosnkiem i solą. Można z niego przyrządzać masło i pasty. Dobrze komponuje się również w sałatkach. Utarte awokado może zastąpić np. majonez – w konsystencji jest stosunkowe podobne, ale zawiera mniej tłuszczów oraz więcej białka i błonnika.Kupując awokado, wybieraj te, które mają miękką skórkę. Twardy owoc (a takich jest większość w naszych sklepach) można wziąć „na przeczekanie” – zawinąć w gazetę i odstawić na dwa dni w ciepłe miejsce, by dojrzał. MaWi

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama