wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: brak pomiaru

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna

MPK Światła, które ratują życie smartfonowym zombie

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Przydatne Informacje
  4. Moda, uroda, zakupy, hobby
  5. Słodycz świąt

Już za moment nasze mieszkania utoną w niesamowitych zapachach rozmaitych potraw świątecznych, wśród których dominować będą wszelakie słodkie aromaty. Ileż to cukru białego kryształu „przepuści” przez swoje spracowane ręce niemal każda pani domu (niemal – ponieważ całkiem spora grupa zaradnych kobiet zleci to zadanie odpowiednim gastronomicznym czynnikom!), „zaprawiając” nim ciasta, torty czy kompoty z suszu? To są nieraz niepoliczalne ilości! Prymat cukru – i to nie tylko w święta – jest niezaprzeczalny, ale to wcale nie oznacza, że nie można tego jegomościa zrzucić z piedestału.

Zwłaszcza że my, wrocławianie, i my, Polacy, wpisujemy się w mało optymistyczne statystyki Światowej Organizacji Zdrowia, z których wynika, że ok. 1,4 mld mieszkańców naszego globu ma nadwagę, a prawie pół miliarda cierpi na otyłość. A za takie rekordowe wyniki jest w znacznym stopniu odpowiedzialny właśnie cukier, który wysforował się na niechlubne, I miejsce, zostawiając w tyle rozmaite tłuszcze.

Smakowity, ale jakże podstępny

Cukier rozpływa się w ustach, jest uległy, gdy zamieszasz go łyżeczką w gorącej herbacie, puszcza do ciebie oczko, jeśli posypiesz nim ciepłe jeszcze ciasteczka, z żółtkiem zatańczy tak, że wyjdzie z tego nie byle jaki kogel-mogel… no istna słodycz, po prostu. I jak za takie zasługi można by go nie lubić? Może i nie można, ale niektórzy z nas powinni odłożyć go na półkę – dosłownie – i sięgnąć po inne – nieraz nie mniej słodkie – zamienniki. Takie, które dostarczą nie tak dużo, jak „biały kryształowy”, pustych kalorii i ani jednego odżywczego składnika. Nie przyspieszą miażdżycy, próchnicy, cukrzycy czy zakwaszenia organizmu. (Jakie kuku może ci cukier zrobić – wyczytasz bez problemu na dziesiątkach stron w necie i literaturze fachowej – więc wygooglaj sobie sam).

A co ze smakiem? Czyż na przykład piernikom czy miodownikom, potraktowanym tylko „płynnym złotem”, czyli np. wielokwiatowym miodziem, można coś w tym względzie zarzucić? Nigdy w życiu!

Tak więc, nie odnotowując strat w smaku, a zyskując nadto szereg pozytywów dla zdrowia płynących, z czystym sumieniem można przyjrzeć się innym słodkim konkurentom cukru naszego powszedniego… Ponieważ jednak wielkie zrozumienie mam i dla portfeli czytelników, i dla własnej kiesy, ze względu na wyższą cenę, niż ma cukier, słodkich przypraw polecam je przynajmniej od święta – tego najbliższego na przykład.

Im czarniejsza, tym mniej „cukrowa”

To melasa. Z wielkim powodzeniem nada się do świątecznych wypieków, zwłaszcza ciasteczek i pierników. Ciemnobrązowy, gęsty syrop, właściwie żel, powstały jako „odpad” po rafinacji cukru z trzciny cukrowej. Wszystkie znaki na ziemi i niebie, a także badania mądrych naukowców wskazują, że to właśnie melasa powinna być elementem codziennej diety.

Ma bowiem w sobie liczne składniki mineralne i witaminy, a także aminokwasy oraz inne ważne dla zdrowia związki, starannie wyselekcjonowane przez najlepszą z matek – Naturę. Zawiera sporo żelaza, więc regeneruje krwinki, potrafi dzięki zawartości chromu odbudować trzustkę, a także wzmocnić układ naczyniowy i nerwowy. Melasa skrywa też dwa ważne składniki, będące nielichym wsparciem dla systemu immunologicznego, tak by nie dał się chorobie, czyli: polisacharyd – beta-glukan (uaktywnia podstawowych komórek układu odpornościowego, tzw. makrofagi) i kwas pantotenowy (uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał). W tym czarnym syropie są też lekkostrawne cukry proste – glukoza (czyste źródło energii dla człowieka) i fruktoza (istotna ze względu na swoją słodkość, o połowę słodsza od sacharozy).

I uwaga – im ciemniejsza melasa, tym mniej cukru zawiera. Warto więc mieć na nią oko.

 

Stewia w pudrze, 150 g ok. 16 zł(fot. ceneo.pl)

Słodkich, ale zdrowych świąt Wszystkim życzę!

Małgorzata Wieliczko

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama