wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: brak pomiaru

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. 21 marca we Wrocławiu otwarcie AquaFarmy. Sprawdź, co to takiego!

We wtorek, 21 marca we Wrocławiu zostanie otwarta AquaFarma - pierwsza w Polsce miejska farma akwaponiczna, czyli taka, która łączy uprawę roślin jadalnych (w dodatku bez gleby, sztucznych nawozów i przy minimalnym zużyciu wody) z hodowlą ryb. Sprawdźcie, na czym to polega i gdzie zostanie otwarta!

Reklama

AquaFarma mieści się tuż obok Centrum Edukacji Ekologicznej „Hydropolis” (ul. Na Grobli 14). System, na którym się opiera, został zamknięty w przystosowanych do produkcji żywności kontenerach morskich i jest wyposażony w trzy zbiorniki do hodowli ryb.

Galeria zdjęć

Dlaczego warto produkować żywność w mieście?

Czy produkowanie żywności w mieście (a nie na wsi) i to w dodatku w tak nietypowy sposób, a więc przy minimalnym zużyciu wody, ma w ogóle sens?

Zdaniem założycieli AquaFarmy ma, i to z co najmniej kilku ważnych powodów:

  • Na świecie jest coraz mniej wody, a coraz więcej ludzi, którzy potrzebują zdrowej, świeżej żywności. W dodatku do 2050 roku, a więc w nie tak znów odległej przyszłości, 2/3 z nas będzie żyło w miastach, a wtedy produkowanie żywności tam, gdzie mieszkamy, stanie się koniecznością. Lepiej to dobrze przećwiczyć.
  • Już teraz warto produkować żywność blisko odbiorcy, bo to skraca łańcuch dostaw i ogranicza ślad węglowy – nie trzeba jej przewozić na długie dystanse.
  • Oszczędzanie wody to również coś, czego nie wolno zostawiać na później. Dotyczy to także Polski. Deficyt słodkiej wody w naszym kraju jest coraz większy, bo zużywamy jej więcej, niż jest się w stanie odtworzyć w naturalny sposób. Tymczasem rolnictwo w tradycyjnej formie pochłania niemal 70 proc. naszych zasobów.

O co chodzi z tą akwoponiką?

Odpowiedzią na te wyzwania może być właśnie akwoponika, czyli system łączący konwencjonalną hodowlę zwierząt wodnych z uprawianiem roślin w wodzie (czyli hydroponiką) w sposób odzwierciedlający obieg materii w naturze: odchody hodowanych w dość tradycyjny sposób ryb czy skorupiaków nie zatruwają wody, lecz stają się źródłem składników odżywczych dla roślin. Taki system może być niemal samowystarczalny.

Główne zalety akwaponiki według twórców AquaFarmy to:

  • produkcja ekologicznej żywności bogatej w wartości odżywcze.
  • uprawa przez cały rok, bez względu na warunki atmosferyczne.
  • minimalne zużycie wody: oszczędność nawet do 90 proc. w porównaniu z rolnictwem tradycyjnym.
  • zmniejszenie obszaru potrzebnego do uprawy roślin.
  • redukcja odpadów trafiających do środowiska, bo większość składników jest wykorzystywana w systemie zamkniętym.
  • wykorzystywanie deszczówki gromadzonej przez zielony dach.

A co będzie rosło we wrocławskiej AquaFarmie?

– W zależności od potrzeb chcemy uprawiać różne rośliny, takie jak burak liściowy lub rukiew wodna i cały czas prowadzimy doświadczenia, aby ich liczba systematycznie rosła – czytamy na stronie AquaFarmy.

AquaFarma we Wrocławiu to dopiero początek

Farma powstała w ramach polsko-norweskiego projektu USAGE. Druga taka instalacja jest w Oslo. To dopiero początek, projekt pilotażowy, dzięki któremu będzie można sprawdzić, czy w przyszłości z pomysłu będą mogły korzystać małe i średnie przedsiębiorstwa.

Obie AquaFarmy mają być także miejscem spotkań wśród zieleni. Będą się tu odbywać zajęcia edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych.

Źródło: materiały prasowe

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama